Rádi Vám pomůžeme:

+420 722 933 770

(9:00–15:00)

Menu

Jak si vybrat správnou termosku

Přichází období, kdy většina z nás plánuje zimní dovolenou a zvažuje, co si s sebou zabalit pro zajištění maximálního pohodlí. Vybavení, které by vám na cestách určitě nemělo chybět, je termoska. Ačkoli ji mnoho lidí využívá pouze v zimě na teplý čaj nebo životabudič, určitě ji oceníte i v parných měsících, kdy zachová pití příjemně chladné. Aby taky ne, když k tomuto účelu byla původně vymyšlena. 

Kde se termoska vzala?

Sestrou termosky, kterou dnes známe, je Dewarova izolační láhev. „Dewarku“ vynalezl roku 1892 skotský vědec sir James Dewar, který se zabýval zkapalňováním plynů. Tento vynálezce sestrojil skleněnou láhev s dvojitými skly, mezi nimiž vyčerpal vzduch. Vzniklé vakuum zabránilo výměně tepla s okolím, a zachycené plyny si tak uchovaly stálou teplotu po dlouhou dobu.

Nápadu se v roce 1904 chytil německý podnikatel Reinhold Burger. Ten dewarce místo skleněné horní vrstvy navlékl kovový plášť a horní stranu opatřil víčkem s kalíškem na pití. Svůj výtvor pojmenoval Thermos z řeckého slova therme, což znamená horký, a založil společnost Thermos G.m.b.H. Ve světě vzbudila tato novinka opravdové nadšení. Od té doby začaly termosky doprovázet své majitele na cestách po celém světě. Robert Peary ji s sebou měl při dobývání severního pólu a prezident Roosvelt ji vezl na expedici do Afriky. Své místo si našla dokonce i za války, kde provázela letce při bojích na obloze. Ačkoli nám slouží již 112 let, obliba termosek neklesá, právě naopak. Aby nás mohly tyto láhve doprovázet opravdu všude a snížilo se riziko jejich rozbití, vyměnili výrobci vnitřní skleněnou láhev za kovovou a vymysleli bezpočet vychytávek, které nám pobyt nejen v přírodě značně usnadňují.

Tvar, který vám padne do ruky

Husky Thermo BottleKaždý výrobce dává termosce osobitý ráz a zaměřuje se na trochu jinou potřebu zákazníka. Na trhu se tak můžete setkat s celou řadou variant. Kromě toho se liší také svým objemem, ktetý se pohybuje v rozmezí od 0,3 do 2,5 l. Horní část má ve většině případů dva uzávěry. První uzávěr je šroubovací nebo nasazovací a slouží také jako kalíšek na pití. Druhý, vnitřní uzávěr je klikací nebo šroubovací. V obou případech se mezi hrdlem láhve a víčkem vytvoří pouze malá štěrbina pro nalévání nápoje, aby zbytečně nedocházelo k výměně tepla mezi obsahem láhve a okolím. Tento typ termosek nabízí například společnost HuskySalewa či Tatonka, jejichž produkty jsou léty prověřenou klasikou. Praktický tvar se přitom může snadno snoubit se špičkovými vlastnostmi. Zářným příkladem jsou termosky Mizu, které udrží váš nápoj příjemně teplý až po dobu 12 hodin.

CamelBak Forge 16

Dalším, neméně zajímavým typem jsou takzvané inteligentní termosky a termohrnky, které mají pouze jeden uzávěr, přímo vytvořený do podoby pítka. Z inteligentní termosky se tak dá rovnou pít bez zdlouhavého šroubování. Tekutina by však neměla být příliš horká, aby nedošlo k opaření. Tyto nádoby mají podobu lahví nebo hrnků, naplněné kávou vám tak budou dělat ideálního společníka cestou do práce či školy. Jejich velkou výhodou je, že se snadno vejdou do kabelky či pánské brašny a přitom nedojde k jejich vylití. V autě je snadno umístíte do držáku a užijete si bezpečnou jízdu bez zbytečného šmátrání v tašce. Zástupcem velmi kvalitních termohrnků, který vám zpříjemní den, je například CamelBak Forge 16.

Built Perfect Seal BottleHledáte-li něco opravdu stylového, avšak stále plně funkčního, rozhodně by vám neměla uniknout termoska Built Perfect Seal Bottle, jejíž design se výrobcům skutečně vydařil. Není však jen na okrasu! Dokonale těsní a její izolace umožní bezproblémovou manipulaci.

Sehnat můžete také láhve ekologické. Výrobci u nich zaručují, že jsou použité materiály snadno odbouratelné poté, co doslouží.

Možná to někoho překvapí, ale existují i termosky na jídlo, jsou nižší a uzpůsobené k „vaření“. Tuto vlastnost využijí hlavně cestovatelé v extrémních podmínkách, kteří potřebují minimalizovat ztrátu energie. Nejedná se samozřejmě o vaření v pravém slova smyslu, ale poživatelný pokrm v nich vykouzlíte. Ingredience, jako je například zelenina, nakrájíme na drobné kousky a zalijeme je vroucí vodou. Lahev uzavřeme, protřepeme její obsah a čekáme. Po určité době, záleží na tom, jak moc byly potraviny zmrzlé, vodu vylijeme a nalijeme novou horkou vodu. Pokud jsou již všechny kousky zahřáté je možné do horké vody také přisypat sůl a koření. Termosku opět uzavřeme, protřepeme a už jen stačí počkat až se potraviny uvaří.

Built Bento Salad bowl

Pokud vás tento typ vaření neláká, nevadí, můžete si uvařit doma a teplý oběd v termosce pouze uchovat. A jde-li vám pouze o uchování příjemné teploty oběda předem připraveného do krabičky, vyzkoušejte některou z termotašek na jídlo, třeba neoprenovou Built Gourmet Getaway Lunch Tote. Skvělou vychytávkou pro krabičkové stravování je i novinka v podobě roztomilé Built Bento Salad bowl. Ta váš oběd či svačinu obleče do měkkého neoprenu, a bude tak po rozbalení k nerozeznání od čerstvě připravené porce.

Nalgene Bottle Clothing Insulated Jestli jste přesvědčeni, že termolahev nepotřebujete nebo již doma máte plastovou láhev, na kterou jste zvyklí a jen byste si někdy přáli, aby udržela pití déle studené či teplé, je pro vás vhodným řešením izolační obal. Izolační obaly jsou vyráběné z kvalitního materiálu (nejčastěji neoprenu), který zpomalí výměnu tepla mezi tekutinou a vnějším prostředím. Pouzdra jsou uzpůsobena pro různé velikosti lahví a jsou vybavena poutky pro snadné uchycení k batohu. Tyto obaly nabízí například Nalgene  či Salewa.

Jaký materiál je nejvhodnější?

To, co nás na termoskách nejvíc zajímá, je doba, po kterou jsou schopné uchovat jídlo či pití teplé. Žádná láhev, samozřejmě nedokáže uchovat stejnou teplotu napořád, ale dokáže chladnutí mnohonásobně zpomalit.

Nejhorší izolační vlastnosti mají termosky plastové. Jako izolátor je místo vakua použita izolační pěna. Díky ní však dochází k přenosu energie vedením, a tím pádem i k rychlejšímu odčerpávání tepla z nádoby. Tento typ termosky je tedy vhodný spíše na kratší výlety, protože tekutiny vychladnou již za 4–6 hodin. Další variantou je termoska kovová, nejčastěji nerezová. Mezi vrstvami je již vytvořeno vakuum, což zabezpečí uchování teplých tekutin 12–16 hodin. Tento typ láhve tak s vámi zvládne i celodenní túru. 

Která termoska je ta správná?

Tatonka Hot&Cold StuffPokud se vrhnete do výběru nové termosky, měli byste zhodnotit účel, k jakému ji budete využívat. Velmi podstatným aspektem je nejen délka uchování teplého nápoje, ale i hmotnost samotné termosky. Pokud budete chodit na výlety pouze s batůžkem, jistě pro vás nebude hrát pár gramů zásadní roli, zato při výšlapu do hor s plnou krosnou ucítíte každý gram. V úvahu také musíte vzít, kolik tekutiny budete na cestě potřebovat. Zajímavou skutečností, kterou není radno podcenit, je fakt, že menší objem chladne rychleji. Dalším důležitým kritériem, na které byste se měli zaměřit, je i víčko. Klikací uzávěry jsou vhodné do našich podmínek, ale při velkých mrazech mohou zamrznout  v takovém prostředí jsou tedy výhodnější uzávěry šroubovací.

Při správném výběru vás nová termoska zahřeje nebo ochladí přesně podle vašich představ. Pokud si s výběrem stále nevíte rady, neváhejte nás kontaktovat!

Související produkty